Февруари

В овощните градини през месец февруари се извършват едни от най-важните мероприятия – резитба при различните видове и късно зимно пръскане. Резитбата започва със семковите и продължава с костилковите видове, като се използват по-топлите дни на месеца. Важно при резитбата е да се отстранят мумифицираните плодове и нападнатите леторасти от различни болести, които са източник за по-нататъшно заразяване. В насажденията от малини и касис също се извършва резитба .Режещите инструменти се дезинфекцират с белина или спирт за горене.

Обикновено до набъбване на пъпките на овощните дървета се извършва зимното пръскане с 1 % бордолезов разтвор, който е ефикасен срещу различни болести- сачмянка по костилковите, къдравост по прасковата и др.

Още един важен момент в овощната градина е събирането на калеми и тяхното правилно съхранение до пролетното присаждане на неприхванати пъпки в овощните разсадници и за преоблагородяване на единични дървета от малоценни сортове. Присаждането се извършва на калем и на пъпка.

При подходящо време може да започне засаждането на дръвчетата, като предварително се подготвят посадъчните дупки.