Юли

В овощните градини трябва да продължат наблюденията за поява на струпясване и брашнеста мана по ябълки и круши, като се води борба с препарати, действащи и на двете болести. Големи щети по плодовете нанасят и гъсениците на ябълковия и сливовия плодов червей от второ поколение, затова трябва да се следят прогнозите на Регионална служба за растителна защита за появата на тези неприятели.

Ако има намножаване на листни въшки, извеждането на борбата с тях е наложително, тъй като освен, че вредят, са преносители и на някои вирусни и микоплазмени болести. Използват се регистрирани препарати за смучещи насекоми.

През този месец се извършват зелени резитби при млади дръвчета за формиране на короната. Премахват се леторастите, които растат и се развиват навътре в короната, а така също и конкурентите на водачите.

От средата на месеца започва присаждане на спяща пъпка в овощните разсадници. При подложките трябва да има добро сокодвижение, а то се постига чрез редовни поливки. За добро прихващане, най-удачно е присаждането да се извършва в прохладните часове на деня- сутрин до 11 часа и вечер след 17 часа.