Избор на овощно дръвче

           Месец ноември е най-подходящото време за закупуване и засаждане на фиданки от всички овощни видове, с изключение на ореха  /поради опасност от измръзване през зимата в района на Северна българия/. Есенното засаждане е за предпочитане, тъй като до пролетта фиданките спокойно ще се вкоренят и бързо ще започнат да се развиват.

           За да бъде сигурен купувачът в автентичността на сорта и качеството на фиданката, най-добре е да се купува директно от лицензираните разсадници. Освен това няма опасност от засушаване на младите дръвчета, тъй като веднага след изваждането им те се затрапяват и за тях се полагат системни грижи.  Тези, които нямат възможност да купуват директно от разсадниците и купуват от пазара, нека обръщат внимание на следното:

 

  •  дръвчето да е с етикет, на който са обозначени- сорт; подложка; произход;
  • кореновата система да е  здрава, без наранявания, без туморни образувания. При най-малкото съмнение за туморно образувание, купувачът трябва да знае, че това дръвче в последствие ще загине.
  • корените при костилковите видове да са най-малко три на брой, с    дължина около 25 см, а при семковите- да има добре развита брадеста коренова система.
  • за да се проверят дали корените са свежи е достатъчно да се одраска леко кората на корена- ако вътрешността е светла, тогава дръвчето е здраво, но ако е кафява- може да е измръзнало или засушено.

            Обърнете внимание на съхранението на дръвчето до засаждането, за да предпазите кореновата система от измръзване или засушаване.